Posted 04/29/2013 by Ana Ghoib in Berita Dunia
 
 

Iran dakwa AS, Israel biaya perang Syria

yahya rahim safavi
yahya rahim safavi

Iran tu lah barua amerika dan israel. Sepanjang sejarah parsi dan iran, pernahkah iran serang israel? Tolong israel adalah, dan ramai keturunan israel di iran. Bila gimik loji nuklear iran dimulakan tok2 arab bingai ni berbelanja billion dan trillion dollar beli senjata us dan israel semakin kuat. Iran hanya gempak2 saja. Kalau yg berperang dgn israel di lebanon tu keturunan arab mazhab syiah, yg iran parsi syiah ni hanya bercakap shj.

TEHRAN – Penasihat Kanan Iran, Jeneral Yahya Rahim Safavi mendakwa, Amerika Syarikat (AS) dan Israel membiayai kos peperangan di Syria.

“AS dan Israel merupakan dalang dalam konflik perang saudara itu, penglibatan mereka turut membabitkan Jordan melalui sokongan kewangan berbilion dolar. Perkara itu turut didedahkan Qatar dan Arab Saudi,” katanya.

Menurutnya, AS dan Israel berbuat demikian kerana menyifatkan Syria adalah sekutu kuat Iran.

“Dalang ini sengaja meningkatkan tekanan untuk melemahkan rejim politik di Syria sebelum Pilihan Raya Iran bagi memberi kesan terhadap kejatuhan ekonomi dan politik negara ini,“ katanya dalam laporan dipetik Sana

Beliau berkata, AS dan beberapa negara Barat kini melancarkan satu konspirasi global untuk memusnahkan Syria dan negara Islam lain.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Share on LinkedIn
Klik Icon Share – MRM TQ Grazie Merci Syukran

Sila Komen - Sebarkan!


Ana Ghoib

 
Wayfarer & Wanderer | Trader Viator Avant Garder | Ana Ghoib - Al Hina


iklan kedai murah murah shopping online malaysia